0

К ентен Фийон Майе е един от големите герои на зимните игри в Пекин, от които си тръгна с цели пети медала в биатлона. 29-годишният французин триумфира на 20 км и в преследването, а освен това грабна сребърни отличия в смесената щафета, спринта и мъжката щафета. Той щеше да стане и първият спортист с 6 медала от една олимпиада, но в масовия старт завърши 4-и.
Предлагаме ви 10 малко известни факта от живота на лидера за Световната купа по биатлон.

1. Докато сега Кентен е на върха, преди 4 г. при дебюта си на олимпийски игри той беше буквално на дъното. Освен че най-доброто му класиране в Пьончан беше 29-ото място в масовия старт, той имаше и сериозни лични проблеми. Тогава приятелката му Лиди и нейният баща водят битки с рака. На 8 март 2018-а биатлонистът влезе в тройката за СК в Контиолахти и след това написа в Тиутър: „Днес е празникът на жената и аз посвещавам подиума на моето момиче, което успя да победи рака след 2-годишна борба“. По-късно Фийон Майе признава, че оздравяването на Лиди го е направило много по-силен психически и невероятно го е вдъхновило.

2. Той е най-голямото от петте деца на Елен и Лоран, които имат още двама синове и дъщеря. Кентен идва на бял свят на 16 август 1992 г. в градчето Шампаньол, географският център на планината Юра в Източна Франция.

3. Качва се на ски още 4-годишен, тъй като баща му е бил юношески състезател по ски бягане и биатлон на национално ниво, а след това отбива военната си служба в елитната част на френската армия, наречена Алпийски стрелци. Майката Елен е била също атлетка и ски бегачка. „И в двете ни семейства се караха и алпийски ски, така че съвсем естествено подтикнахме и децата си да се занимават със зимни спортове, но не е било насила“, разказва тя.

4. Кентен се запалва и по ръгбито, което играе с брат си Джейсън и съседските деца. Отборните занимания обаче не са неговата страст. С братовчед си Борис бъдещият шампион се запалва по колоезденето, планинското колоездене и биатлона. Благодарение на дядо им Клод, те се учат и на стрелба. „До къщата ни имаше работилница, защото мъжът ми се занимаваше с металообработване. Кентен все майстореше нещо – прашки, лъкове, арбалети. Понякога неговата обсебеност по стрелбата ни докарваше и главоболия“, смее се майката, която се гордее, че синът й се влюбил и в живота на открито.

5. Първата му пушка за биатлон била руска, когато този спорт все пак изместил ски бягането от сърцето му през 2016 г. Тя била най-евтината на пазара и бащата я избрал на този принцип. „На всеки два дни ходехме на стрелбището, за да го караме да стреля на 50 метра“, спомня си бащата и добавя: „Следващата година стана шампион на Франция в младша възраст. Напредваше постепенно – никога не е ставал световен шампион за юноши, но прогресираше всяка година, какво продължава и до сега. Беше по-нисък от другите и по-малко здрав, но изключително трудолюбив. Независимо от времето, винаги беше на тренировка“.

6. Завършва техническа гимназия, а след това индустриален дизайн. „Биатлонът беше любов от пръв поглед, защото съчетаваше ските и страстта ми към стрелбата. Още когато гледах за първи път състезание, попитах татко дали не мога сам да си изработвам приклада. Е, правя го вече от 7 години“, доволен е Кентен.

7. Европейски шампион е със смесената щафета от Банско 2013, когато отборът му завършва на 1 стотна пред Русия. От световни първенства все още няма индивидуална титла, въпреки че има два златни медала с щафетите и отличия от всички 6 шампионата на планетата, на които е участвал. Най-незабравимият му миг е първата  победа за Световната купа в Антхолц през 2019 г. „Вече е записал 6 победи за СК, което го нарежда на пето място сред активните биатлонисти. През миналите три сезона завърши трети в генералното класиране, но голямата му цел винаги е била първото място.

8. Прави онлайн поредица през август 2020 г., водейки феновете зад кулисите на лятната си подготовка. „Много хора ме помолиха за това. Искаха да знаят как работя и да надникнат в личния ми живот. Желанието ми беше да покажа цялото потопено лице на айсберга, всички тези тренировки, които остават в сянка, за да може да виждаме светлината през зимата“, обясни Кентен.

9. Готви се с елитното подразделение на френската жандармерия GIGN за Пекин. Участва в инсценирани битки, за да изпробва устойчивостта си на стрес и способността да контролира емоциите си. „Всеки треньор знае как можете да подготвите тялото, мускулите и стрелбата – отчете Кентен. - Но най-важно беше да тренирам главата си, защото разликата между второто, третото или четвъртото място е в нея“. Два дни той упражнява стрелба, ходи по въжета, опънати между сгради и пълзи през тесни циментови тунели. „Те ми дадоха решения за ситуации на голям стрес“, обясни той. „Тези хора се сблъскват с такива всеки ден, изправяйки се срещу опасни хора. В биатлона нещата не са на живот и смърт, но адреналинът е невероятно висок“.

10. Попитан кой е кралят в биатлона на тези игри, Кентен отговаря: „Благодарение на щафетите Йоханес Тингес Бьо има повече златни медали от мен, но като цяло мисля, че си поделяме короната. Точно преди да тръгна за Пекин, приятелката ми ме помоли: „Спечели някой старт за мен. Ако преди 4 години някой ми беше казал, че ще стигна до тук, нямаше да повярвам. Още няма да празнувам, а ще се съсредоточа върху следващата ми голяма цел – спечелването на Световната купа”.